Piekarz
Zawód: Piekarz 751204
Kwalifikacje
- T.3. Produkcja wyrobów piekarskich
Warunki rekrutacji
- Aby brać udział w kursie i uzyskać zaświadczenie o ukończeniu kursu i świadectwo z kwalifikacji wystarczy mieć ukończone gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
- Aby uzyskać tytuł zawodowy należy mieć ukończoną minimum zasadniczą szkołę zawodową lub kurs kompetencji ogólnych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej
Słuchacz po uzupełnieniu kwalifikacji jeszcze o T.16 oraz wykształcenia średniego, może uzyskać tytuł Technik technologii żywności.
Nauka trwa 1,5 roku, tj. 3 semestry. Zajęcia odbywają się w systemie zaocznym lub stacjonarnym
Dlaczego piekarz?
Piekarz na stanowisku pracuje sam lub z pomocnikiem. Przykładowe zadania zawodowe to: przygotowanie surowców do produkcji, wytwarzanie ciast na różne rodzaje pieczywa, dzielenie ciasta na kęsy, formowanie, prowadzenie rozrostu uformowanych kęsów ciasta na różne rodzaje pieczywa, wypiekanie rozrośniętych kęsów ciasta w różnych typach pieców piekarskich, schładzanie, krojenie i pakowanie pieczywa, dobieranie i obsługiwanie sprzętu, maszyn, i urządzeń niezbędnych w poszczególnych etapach produkcji itd.
Praca
piekarnie, zakłady produkcyjne. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Plan nauczania | Liczba godzin |
---|---|
I. Efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów: | |
BHP – Bezpieczeństwo i higiena pracy | 20 |
PDG – Podstawy działalności gospodarczej | 20 |
JOZ – Język obcy zawodowy | 30 |
KPS – Podstawy komunikacji społecznej | 20 |
II. Efekty kształcenia wspólne dla zawodów w ramach obszaru turystyczno – gastronomicznego | |
Podstawy technologii żywności | 53 |
Technika w przetwórstwie spożywczym | 85 |
III. Efekty kształcenia właściwe dla kwalifikacji T.3. Produkcja wyrobów piekarskich | |
Magazynowanie surowców piekarskich | 141 |
Wytwarzanie ciasta oraz kształtowanie wyrobów piekarskich | 141 |
Przygotowanie kęsów ciasta do wypieku i wypiek ciast | 141 |
RAZEM | 651 |
Praktyka zawodowa
brak obowiązku odbycia praktyk zawodowych
Praktyka zawodowa
- Oryginał świadectwa ukończenia szkoły (duplikat lub kserokopia potwierdzona notarialnie)
- 3 zdjęcia (format legitymacyjny)
- Zaświadczenie od lekarza medycyny pracy ( o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki)
- Podanie o przyjęcie (na druku szkoły) lub formularz.