Kurs podstawowy dietetyka
Kurs jest przeznaczony dla osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką.
INFORMACJE OGÓLNE
Najbliższy termin kursu / miasto:
Termin zostanie ustalony po zebraniu się grupy / Stargard
Przyjmujemy zgłoszenia na kurs!
Kursy organizowane są również w formie niestacjonarnej, w miejscu wyznaczonym przez klienta.
Czas trwania: 60 godzin
Tryb: wieczorowo
Opłata za kurs: 790 zł
PROGRAM KURSU
1. Podstawy nauki o żywieniu człowieka
-
Historia nauki o żywieniu człowieka
-
Zwyczaje żywieniowe Polaków
2. Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka
-
Budowa organizmu człowieka
-
Układ narządów wydzielania wewnętrznego - hormony
-
Budowa układu pokarmowego
-
Budowa organizmu człowieka - narządy wewnętrzne
-
Budowa organizmu człowieka - skóra, włosy, paznokcie
-
Antagonistyczne działanie ośrodków: głodu i sytości
-
Trawienie i wchłanianie składników odżywczych i wody
3. Zasady racjonalnego żywienia
-
Bilans energetyczny organizmu
-
Wartość energetyczna pożywienia
-
Rola składników pokarmowych
-
Białka
-
Tłuszcze
-
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
-
Cholesterol
-
Węglowodany
-
Błonnik pokarmowy
-
Składniki mineralne
-
Składniki mineralne - równowaga kwasowo-zasadowa
-
Woda, bilans wodny
-
Witaminy
-
Podział produktów spożywczych na grupy
4. Stosowanie zasad racjonalnego żywienia
-
Zasady racjonalnego żywienia
-
Zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U
-
Piramida żywienia
-
Normy żywienia
-
Tabele składu i wartości odżywczej żywności
5. Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
-
Charakterystyka chorób cywilizacyjnych
-
Błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych
-
Ksenobiotyki i ich wpływ na organizm człowieka
-
Składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych
-
Sól kuchenna - wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych
-
Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca
-
Zasady profilaktyki żywieniowej przeciwdziałającej występowaniu próchnicy zębów i osteoporozy
6. Planowanie diety lekkostrawnej
-
Cele i założenia diety lekkostrawnej
-
Dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej
-
Zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych
-
Planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej
-
Jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów
7. Planowanie diety odchudzającej
-
Analiza masy ciała
-
BMI
-
Przyczyny otyłości
-
Metody leczenia otyłości
-
Źródła energii w diecie i metody ich ograniczania
-
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
-
Indeks glikemiczny i jego zastosowanie
-
Popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej
-
Dieta Dukana - dieta proteinowa
-
Ocena jadłospisów proponowanych przez "diety cud"
8. Suplementy w diecie
-
Rola suplementów w diecie
-
Suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne
-
Typy suplementów wspomagających odchudzanie
OFERTA DLA ZORGANIZOWANYCH GRUP
Chętnie przygotujemy ofertę dostosowaną do Państwa indywidualnych potrzeb. Aby uzyskać szczegółowe informacje o szkoleniach organizowanych w naszej Akademii prosimy o kontakt telefoniczny pod numer 512 606 051, 797 894 473 lub pocztą elektroniczną na adres [email protected], chętnie odpowiemy na wszelkie pytania i wszystko wyjaśnimy.
ZAPISY NA KURS
Zapisy odbywają się drogą elektroniczną ([email protected]), tradycyjną lub on-line poprzez uzupełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego (dostępny również w sekretariacie placówki)
Wypełnij i wyślij formularz – jest to wstępne potwierdzenie zgłoszenia.
Na podany w zgłoszeniu adres e-mail otrzymasz informację zwrotną z danymi niezbędnymi do dokonania opłaty za kurs.
Opłatę za kurs ( lub ratę), należy przelać na nasze konto firmowe w ciągu 7 dni od przesłania formularza zgłoszeniowego. Jest to ostateczne potwierdzenie rezerwacji miejsca na kursie.
Nieterminowa płatność powoduje anulowanie wstępnego zgłoszenia.
Liczba miejsc na szkoleniach jest ograniczona. O miejscu na kursie decyduje kolejność zgłoszeń potwierdzonych wpłatą.
Wymogi dla uczestników kursu:
Kurs przeznaczony jest dla osób z wykształceniem średnim, matura nie jest wymagana!
W trakcie kursu otrzymasz
- materiały szkoleniowe/skrypt/wzory diet
- teczkę
- skoroszyt i długopis
Uzyskane dokumenty
Państwowe zaświadczenia MEN o ukończeniu kursu oraz certyfikat w języku obcym
Płatności:
Wpłaty za kurs można dokonać jedynie przelewem na konto firmowe w przeciągu 7 dni od wypełnienia zgłoszenia.
Nr konta: mBank 07 1140 2004 0000 3102 8143 6958
Uczestnik może wycofać się z udziału w szkoleniu/kursie w formie pisemnej w terminie 7 dni roboczych przed dniem rozpoczęcia szkolenia/kursu. Po upływie tego terminu Zgłaszający zapłaci 20% udziału w kursie. Uczestnik, który zrezygnuje w trakcie trwania szkolenia/kursu zobowiązany jest do pokrycia 100% kosztu. W przypadku, gdy szkolenie/kurs nie odbędzie się z winy organizatora, zwrócona zostanie w pełni kwota wpłacona przez Zgłaszającego w terminie 14 dni od daty złożenia rezygnacji.
FORMULARZE ZGŁOSZENIOWE
Poniżej możesz pobrać formularz zgłoszeniowy do wypełnienia (do złożenia w naszym sekretariacie lub poprzez pocztę elektroniczna: [email protected]) lub zapisać się online.