Jesteś tutaj

Kurs podstawowy dietetyka

Kurs jest przeznaczony dla osób, które są zainteresowane zdrowym odżywianiem lub chcą związać swą przyszłość zawodową z dietetyką.

INFORMACJE OGÓLNE

Najbliższy termin kursu / miasto: 
Termin zostanie ustalony po zebraniu się grupy / Stargard
Przyjmujemy zgłoszenia na kurs!

Kursy organizowane są również w formie niestacjonarnej, w miejscu wyznaczonym przez klienta.

Czas trwania: 60 godzin
Tryb: wieczorowo
Opłata za kurs: 790 zł

PROGRAM KURSU

1. Podstawy nauki o żywieniu człowieka

  • Historia nauki o żywieniu człowieka

  • Zwyczaje żywieniowe Polaków

2. Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka

  • Budowa organizmu człowieka

  • Układ narządów wydzielania wewnętrznego - hormony

  • Budowa układu pokarmowego

  • Budowa organizmu człowieka - narządy wewnętrzne

  • Budowa organizmu człowieka - skóra, włosy, paznokcie

  • Antagonistyczne działanie ośrodków: głodu i sytości

  • Trawienie i wchłanianie składników odżywczych i wody

3. Zasady racjonalnego żywienia

  • Bilans energetyczny organizmu

  • Wartość energetyczna pożywienia

  • Rola składników pokarmowych

  • Białka

  • Tłuszcze

  • Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 

  • Cholesterol

  • Węglowodany

  • Błonnik pokarmowy

  • Składniki mineralne 

  • Składniki mineralne - równowaga kwasowo-zasadowa

  • Woda, bilans wodny

  • Witaminy

  • Podział produktów spożywczych na grupy

4. Stosowanie zasad racjonalnego żywienia

  • Zasady racjonalnego żywienia

  • Zalecenia żywieniowe Bergera 6U+U

  • Piramida żywienia

  • Normy żywienia

  • Tabele składu i wartości odżywczej żywności   

5. Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

  • Charakterystyka chorób cywilizacyjnych

  • Błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych

  • Ksenobiotyki i ich wpływ na organizm człowieka

  • Składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych

  • Sól kuchenna - wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych

  • Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca

  • Zasady profilaktyki żywieniowej przeciwdziałającej występowaniu próchnicy zębów i osteoporozy

6. Planowanie diety lekkostrawnej

  • Cele i założenia diety lekkostrawnej

  • Dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej

  • Zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych

  • Planowanie i modyfikacja diety lekkostrawnej

  • Jakościowe i ilościowe metody oceny jadłospisów

7. Planowanie diety odchudzającej

  • Analiza masy ciała

  • BMI

  • Przyczyny otyłości

  • Metody leczenia otyłości

  • Źródła energii w diecie i metody ich ograniczania

  • Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

  • Indeks glikemiczny i jego zastosowanie

  • Popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej

  • Dieta Dukana - dieta proteinowa

  • Ocena jadłospisów proponowanych przez "diety cud" 

8. Suplementy w diecie

  • Rola suplementów w diecie

  • Suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne

  • Typy suplementów wspomagających odchudzanie

OFERTA DLA ZORGANIZOWANYCH GRUP

Chętnie przygotujemy ofertę dostosowaną do Państwa indywidualnych potrzeb. Aby uzyskać szczegółowe informacje o szkoleniach organizowanych w naszej Akademii prosimy o kontakt telefoniczny pod numer 512 606 051, 797 894 473 lub pocztą elektroniczną na adres [email protected], chętnie odpowiemy na wszelkie pytania i wszystko wyjaśnimy.

ZAPISY NA KURS

Zapisy odbywają się drogą elektroniczną ([email protected]), tradycyjną lub on-line poprzez uzupełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego (dostępny również w sekretariacie placówki)

Wypełnij i wyślij formularz – jest to wstępne potwierdzenie zgłoszenia.
Na podany w zgłoszeniu adres e-mail otrzymasz informację zwrotną z danymi niezbędnymi do dokonania opłaty za kurs.
Opłatę za kurs ( lub ratę), należy przelać na nasze konto firmowe w ciągu 7 dni od przesłania formularza zgłoszeniowego. Jest to ostateczne potwierdzenie rezerwacji miejsca na kursie.
Nieterminowa płatność powoduje anulowanie wstępnego zgłoszenia.
Liczba miejsc na szkoleniach jest ograniczona. O miejscu na kursie decyduje kolejność zgłoszeń potwierdzonych wpłatą.

 

Wymogi dla uczestników kursu:

Kurs przeznaczony jest dla osób z wykształceniem średnim, matura nie jest wymagana!

 

W trakcie kursu otrzymasz

  • materiały szkoleniowe/skrypt/wzory diet
  • teczkę
  • skoroszyt i długopis

 

Uzyskane dokumenty

Państwowe zaświadczenia MEN o ukończeniu kursu oraz certyfikat w języku obcym

 

Płatności:

Wpłaty za kurs można dokonać jedynie przelewem na konto firmowe w przeciągu 7 dni od wypełnienia zgłoszenia.

Nr konta: mBank 07 1140 2004 0000 3102 8143 6958 

Uczestnik może wycofać się z udziału w szkoleniu/kursie w formie pisemnej w terminie 7 dni roboczych przed dniem rozpoczęcia szkolenia/kursu. Po upływie tego terminu Zgłaszający zapłaci 20% udziału w kursie. Uczestnik, który zrezygnuje w trakcie trwania szkolenia/kursu zobowiązany jest do pokrycia 100% kosztu. W przypadku, gdy szkolenie/kurs nie odbędzie się z winy organizatora, zwrócona zostanie w pełni kwota wpłacona przez Zgłaszającego w terminie 14 dni od daty złożenia rezygnacji.

 

FORMULARZE ZGŁOSZENIOWE

Poniżej możesz pobrać formularz zgłoszeniowy do wypełnienia (do złożenia w naszym sekretariacie lub poprzez pocztę elektroniczna: [email protected]) lub zapisać się online.